POLITICAL SCIENCE IMPORTANT QUESTIONS- ANSWERS (CLASS-11)

 

INDIAN CONSTITUTION

1.         Define Constitution.

Ans.
The constitution is a body of rules and regulations, understandings, and modes of behavior on the basis of which the government is constituted and run. The constitution specifies the areas of functions between the organs of the government. It also sets the mode of relationship between citizens and the state.

2.         What are the main characteristics of the Constitution.

Ans. These are certain characteristics of the Constitution:

i.                  Constitution is a legal concept.

ii.               Constitution regulates the government.

iii.            Constitution is the fundamental and supreme law the land.

iv.            Constitution reflects the character of the state.

3.         How long the Constitution Of India took in framing?

Ans. 2 years 11 months and 17 days.

4.         Define Constituent Assembly.

Ans.  An assembly is composed with some people as representatives of the country. This assembly framed a Constitution for the country and countrymen. This organization is regarded as a Constituent Assembly.

5.         When did the election for the formation of the Constitution Assembly held?

Ans. In the months of July and August, 1946.

 

6.         Who was the chairman of the Constituent Assembly?

Ans. Dr. Rajendra Prasad.

7.         Who was the chairman of the Drafting Committee?

Ans. B.R.Ambedkar.

8.         What is the difference between written and unwritten constitution?

Ans. A written Constitution is in the form of a document while an unwritten constitution is based on understandings, traditions, usages, and convention.

9.         Define Preamble.

Ans. A preamble is the introductory part of the Constitution which gives the idea of forms of government, values, philosophy, and commitment of the Constitution. Preamble helps in the interpretation of the Constitution.

10.     When did the Objective Resolution was adopted by the Constitution Assembly?

Ans. On 22nd January 1947.         

 

 

 

          


                                             Contact: 8240042490, 9875616291

                 Social Media:http://www.facebook.com/PathMaker- 112826467702117/

 

Comments

Popular posts from this blog

GK Country and Capital

State/Union Territory And Their Capital (GK)

Introductory Post