Virus and Viriods

Virus and Viriods MCQs 

1. A virus is made up of _______.
(a) Protein coat and nucleic acid
(b) Protein coat and mitochondria
(c) Nucleic acid and cell membrane
(d) Nucleic acid, cell wall and cell membrane

Sol: (a) Protein coat and nucleic acid.

2. The protein coat of viruses that enclose the genetic material is called _______.
(a) Virion
(b) Capsid
(c) Peplomers
(d) Capsomers

Sol:(b) Capsid.

3. Which of the following is the genome of the virus?
(a) DNA
(b) RNA
(c) DNA or RNA
(d) DNA and RNA

Sol:(c) DNA or RNA

4. The viral genome is enveloped in a protein coat known as
(a) Capsid
(b) Outer envelope
(c) Capsomere
(d) Nucleic

Sol: (a) Capsid.

5. Viruses that attack bacteria are called_______.
(a) Virophage
(b) Lysophage
(c) Bacteriophage
(d) None of the above

Sol:(c) Bacteriophage.

6. Which of the following statements are true about the viruses?
(a) Free-living
(b) Obligate parasites
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Sol:(b) Obligate parasites.
7. Which of the following has a complex symmetry?
(a) T4 phage
(b) Adenovirus
(c) Influenza virus
(d) All of the above

Sol: (a) T4 phage.

8. The viral envelope is made up of _______.
(a) Proteins
(b) Glycoproteins
(c) Lipids and Proteins
(d) All of the above

Sol: (d) All of the above

9. Which of the following is a helical virus?
(a) TMV
(b) T4 phage
(c) Poxvirus
(d) Herpes virus

Sol: (a) TMV
10. Infectious RNA particles without the protein coat are called_______.
(a) Prion
(b) Virion
(c) Viroid
(d) Virusoid

Sol:(c) Viroid

_____________________________________________

Contacts of PathMaker

Numbers - 8240042490, 9875616291

Social media -

https://www.facebook.com/PathMaker-112826467702117/

https://www.instagram.com/pathmaker06/



Comments

Popular posts from this blog

GK Country and Capital

State/Union Territory And Their Capital (GK)

Introductory Post