Important MCQs on Animal Kingdom

 MCQ Questions on Animal Kingdom

1. Which class has the largest number of animals?

(a) Fishes

(b) Reptiles

(c) Insects

(d) Mammals

Answer: (c) Insects


2. Identify the characteristic of acoelomates

(a) Absence of mesoderm

(b) Absence of brain

(c) Coelom that is incompletely lined with a mesoderm

(d) Solid body without a cavity surrounding internal organs

Answer: (d) Solid body without a cavity surrounding internal organs


3. Salamander belongs to the class

(a) Pisces

(b) Aves

(c) Reptiles

(d) Amphibian

Answer: (d) Amphibian


4. Flame cells are the excretory structures for

(a) Annelida

(b) Coelenterates

(c) Platyhelminthes

(d) Echinodermata

Answer: (c) Platyhelminthes


5. Select the correct pair

(a) Arthropoda – silver fish

(b) Pisces – jelly fish

(c) Echinodermata – cuttle fish

(d) Mollusca – star fish

Answer: (a) Arthropoda – silver fish


6. Ascaris is characterized by

(a) Presence of true coelom and metamerism

(b) Presence of true coelom but the absence of metamerism

(c) Absence of true coelom and metamerism

(d) Absence of true coelom but the presence of metamerism

Answer: (c) Absence of true coelom and metamerism


7. Cnidaria is characterized by

(a) Tissue level of organization

(b) Nematoblasts

(c) Coelenteron

(d) All

Answer: (d) All


8. Notochord occurs throughout life and all through the length of the body in

(a) Cephalochordata

(b) Hemichordata

(c) Urochordata

(d) Vertebrata

Answer: (a) Cephalochordata


9. Radial symmetry is found in

(a) Coelenterata and Platyhelminthes

(b) Coelenterata and Echinodermata

(c) Arthropoda and Mollusca

(d) Porifera and Coelenterata

Answer: (b) Coelenterata and Echinodermata

10. Which of the following characters is not typical to class Mammalia?

(a) Alveolar lungs

(b) Seven cervical vertebrae

(c) Thecodont dentition

(d) Ten pairs of cranial nerves

Answer: (d) Ten pairs of cranial nerves


Animals are multicellular, heterotrophic, eukaryotic organisms which obtain nutrition from other organisms. The animal kingdom is a vast kingdom which includes all the animals in the world. These animals are classified into different phyla and sub-phyla based on their characteristics, to make their identification easier.

The different phyla of the animal kingdom have been explained. Check link given below for better understanding. 

Classification of Non Chordata animals

Classification of Chordata animals


_____________________________________________

Contacts of PathMaker

Numbers - 8240042490, 9875616291

Social media -

PathMaker YouTube Channel

PathMaker FB Page




Comments

Popular posts from this blog

GK Country and Capital

State/Union Territory And Their Capital (GK)

Introductory Post